Úrady životného prostredia v kraji rušia 17 pracovných miest

28.12.2010 Prešov

Prešov 28. decembra (TASR) – Krajský úrad životného prostredia v Prešove (KÚŽP) v rámci racionalizačných opatrení zníži stav zamestnancov o 17 ľudí.
Prednosta KÚŽP Juraj Hurný dnes pre TASR uviedol, že sedem miest sa ruší na samotnom krajskom úrade a zvyšných 10 v rámci ôsmich obvodných úradov.
Ku koncu októbra tohto roka bolo na všetkých pracoviskách zamestnaných spolu 142 ľudí a od 1. apríla 2011 by ich malo byť 125. Podľa prednostu niektorí pracovníci rozviazali pracovný pomer dohodou a ostaným plynie výpovedná lehota.
\"Celkovo z tých 17 ľudí bolo 10 zamestnancov z kategórie obslužného personálu, išlo o vodičov alebo sekretárky, siedmi boli odborní pracovníci, \" konštatoval Hurný. Pri znižovaní stavov bolo podľa neho potrebné prihliadať v prvom rade na to, aby nebola ohrozená funkčnosť úradov. Je presvedčený, že napriek tomuto menšiemu počtu zamestnancov budú schopní zabezpečovať všetky zverené úlohy.
\"Treba vidieť, že za každým tým prepustením je ľudský osud, čo je dosť nepríjemné. Na druhej strane si myslím, že je to správne, aby sme tie peniaze využívali viac do životného prostredia, ako platiť úradníkov, \" povedal prednosta.
Kompetencie úradov životného prostredia sú rozdelené do štyroch základných oblastí: ochrana prírody a krajiny, nakladanie s odpadmi, štátna vodná správa, do ktorej patria napríklad povodne, či stavebné povolenia k budovaniu vodovodov a kanalizácií. V neposlednom rade je to ochrana ovzdušia.
V posledných rokoch sa v tomto kraji často opakujú povodne. Podľa Hurného je preto potrebné intenzívne sa venovať hľadaniu možností, ako takýmto katastrofám predchádzať.
V kraji registrujú aj problémy s nelegálnymi skládkami. V mnohých prípadoch ide o staré otvorené skládky. Tie nespĺňali kritériá, a preto sú dnes uzavreté, ale ľudia tam zo zvyku nosia odpad.
\"Je problém s tým, že to nemá svojho pána. Mala by sa o to starať obec, ale keďže častokrát nemá vysporiadané pozemky, tak nevie s tým vlastne nič robiť, \" spresnil prednosta.
V oblasti ochrany životného prostredia a krajiny je úlohou úradov vydávať napríklad aj povolenia na výrub stromov a krovín. Tu sa často stretávajú s nelegálnou činnosťou, ktorú musia riešiť sankciami. Tie sú podľa Hurného pomerne vysoké a mnohokrát nevymožiteľné.
 

Vyberte región